You are currently viewing Какво представлява мемори пяната?

Какво представлява мемори пяната?

Мемори пяната е вискоеластична мемори пяна, която може да се адаптира към формата на тялото по време на сън. Любопитно е, че материалът е разработен в рамките на космическата програма на НАСА за седалки за астронавти. Той ще разпределя равномерно теглото на тялото по време на полет, няма да се деформира при повишено натоварване.

Мемори пяната, която разработчиците описват като „бавно пружинираща пяна“, напълно отговаря на тези изисквания.

По-късно сферата на приложение на материала се разширява. Появиха се матраци и възглавници от мемори пяна.

Мемори пяна – как работи?

Мемори пяната се състои от много клетки, които при нагряване се свиват и обгръщат тялото от всички страни. През първите няколко секунди тя се държи като класически пълнеж (пяна) – леко се деформира под натиска на тялото. Но след 4-5 секунди материалът се затопля, става вискозен и нежно потъва по контурите на тялото. Благодарение на това матракът поддържа перфектно положението на гръбначния стълб, врата и главата по време на сън. Матрак с мемори пяна можете да намерите в магазините за матраци.

Когато човек стане от леглото, мемори пяната запазва формата си за няколко секунди и след това се връща в първоначалното си положение.

7 признака, че е време да смените матрака си

Как мемори пяната влияе на качеството на съня?

  • „Ефектът на безтегловност“, създаден от мемори пяната, помага на мускулите да се отпуснат. Събуждате се отпочинали, без болки и напрежение в гърба, врата и гръбначния стълб.
  • Клетъчният материал се „топи“ при контакт с топлина. Матракът се адаптира към контурите на тялото ви, като разпределя равномерно тежестта му. Изпъкналите и по-тежки части на тялото (бедра, рамене) потъват по-дълбоко в слоя с пълнеж, а по-леките части остават на повърхността и тялото е в анатомично правилна позиция, независимо от позата, в която спите.
  • Пяната реагира точно на движението. Не усещате как партньорът ви се върти в съня си, как става или ляга.
    Мемори пяната е хипоалергенна и отлично проветрива. Тя бързо отвежда влагата и не натрупва прах. Това високо ниво на хигиена го прави подходящ дори за използване в космоса. Затова е удобен и безопасен за хора със свръхчувствителност и алергии.

Вашият коментар