You are currently viewing 7 признака, че е време да смените матрака си

7 признака, че е време да смените матрака си

7 признака, че е време да смените матрака си

Когато потребителите купуват матрак, те очакват той да им служи дълги години. Но както всеки друг елемент, рано или късно той ще трябва да бъде заменен. Това може да се случи в срока, определен от производителя, или по-рано, ако правилата за употреба са били нарушени. Например, ако теглото на потребителя се е увеличило с течение на времето и е надвишило допустимото натоварване за даден модел или ако деца са използвали матрака като батут.

Защо да смените матрака?

Много хора продължават да спят на износен стар матрак, без да осъзнават, че това може да навреди на здравето им.

Старият матрак вече не притежава необходимите ортопедични качества. Матрак, който е достатъчно твърд, за да поддържа тялото в изправено положение, може да осигури добро качество на съня. Ако той е притиснат или деформиран в различни области, матракът няма да поддържа равномерно опорно-двигателния апарат и тялото няма да получи необходимото облекчение. Болката и дискомфортът в гърба след сън са основните показатели, че матракът вече не е подходящ за вас.
Хората имат нужда да спят всеки ден и затова използват матраци толкова често. Дори и да използвате защитна калъфка за матрак и да я перете редовно, с течение на времето леглото ще натрупа прах и други замърсявания. Това също може да доведе до здравословни проблеми и алергии – от кожни обриви до кашлица.

Какво представлява мемори пяната?

Защо хората не бързат с подмяната на матраците?

Много хора не бързат с подмяната на матрака, като предпочитат да изразходват семейния бюджет за неща, които смятат за по-важни. Например, закупуване на нов смартфон или телевизор. Това е нещо, което носи приятни емоции „тук и сега“.

Мислете за покупката на нов матрак като за дългосрочна инвестиция в здравето и качеството на живот, защото правилно избраното легло ще подобри значително почивката ви!

А добре отпочиналият човек е по-енергичен и продуктивен. Има и друга причина. Невинаги е очевидно, че матракът е изтекъл своя полезен живот, дори да няма вдлъбнатини и да изглежда като нов. Ето някои признаци, които ще ви помогнат да разберете дали е време да смените матрака си.

Как да разберете кога е време да си купите нов матрак

  1. Станал е неудобен за спане, има редовен дискомфорт при събуждане – това е най-верният показател, че е време матракът да се смени, защото вече не поддържа тялото както трябва. Препоръчително е да не пестите от здравето си и да смените матрака възможно най-скоро.
  2. На повърхността има забележима вдлъбнатина. Дори това да не се отразява на качеството на съня, въпрос на време е да се появят болки в гърба или дискомфорт. Каросерията непрекъснато се търкаля във вдлъбнатината, като натоварва вече износената система на пълнежа или пружините.
  3. Ако по време на сън усещате, че пружините притискат гърба ви, това не само намалява комфорта, но и показва, че експлоатационният живот на пружинната единица е изтекъл. Друг признак за износване е скърцането на пружините. Чуждият шум показва, че пружините са счупени и са започнали да повреждат вътрешните слоеве на продукта.
  4. Ако седнете на ръба на матрака и усетите, че той се притиска силно под тежестта ви, това също е сигурен знак, че матракът трябва да се смени. Обикновено страничните части на матраците се изработват от полиуретанова пяна, за да предпазят комфортните слоеве от големи точкови натоварвания. Когато човек седи на ръба, теглото му се концентрира в малка област, което води до голямо натоварване на пружинната единица. Следователно това натоварване ще бъде понесено от PPU, а не от пружинната единица с пълнителя. Притиснатата област може да причини дискомфорт, ако се движите много по време на сън. Тялото ще се преобърне на притиснатата страна и може дори да паднете от леглото. Освен това няма да е много удобно да се изправяте или сядате върху такъв матрак, така че може да се ударите в твърдите страни на леглото.
  5. Натрупали сте допълнителни килограми. Всеки модел матрак е предназначен за определено тегло. Не е необичайно човек да наддаде на тегло през годините на употреба и да превиши допустимото натоварване. В този случай матракът няма да може да осигури желаното ниво на опора – той просто ще се притиска под тежестта на тялото, подобно на хамак. Това може да доведе до болки в гърба, болки в тялото и умора през деня. Когато купувате нов матрак, предвидете допълнителни 10 или 20 кг.
  6. Ако сте спали сами, а сега имате партньор, е препоръчително незабавно да замените матрака с двоен модел. Втори човек на единичен матрак увеличава приблизително двойно натоварването на леглото. Това е същото като в предишния случай, само че вместо един човек да спи лошо, двама души спят еднакво. Това може да бъде много тежко за една връзка. Затова не отлагайте покупката на нов двоен матрак!
  7. Проверете от какви материали е направен матракът ви. Ако вътре има изкуствени пълнители (полиуретанова пяна, Holcone, Struttofiber), средната продължителност на живота на тези продукти е около 5-7 години в зависимост от производителя. Ако матракът е изработен от естествени материали (латекс, кокосови влакна, сизал, соева пяна), този продукт може да издържи 8-10 години и повече, в зависимост от условията на употреба. Износените материали не могат да осигурят подходяща опора – не използвайте един и същ матрак в продължение на десетилетия. През това време качеството на материалите ще се влоши, а параметрите на тялото ви и здравословното ви състояние могат да се променят.

В заключение

Навременната подмяна на матраци и аксесоари за сън е от съществено значение за здравословния сън. Прекарваме една трета от денонощието в сън и е особено важно да се чувстваме комфортно през този период.

Вашият коментар